Friday 10 February 2017

Umpan Palet pancing 鱼料粒钓饵

2 Jenis Cara bancuh Umpan Pelet
Cara 1 guna air panas 900ml + greenbait strawberry oil 1 botol + pelet 920 2mm 2kg semua bahan masuk bekas goncang rata lepas itu 1 jam boleh di guna

Mata kail guna pelet 929atau920(4mm) rendam air 30saat lepas itu air buang + greenbait strawberry oil sikit goncang rata (guna bekas kecil)lepas 1 jam boleh cangkut mata kail

Cara 2 sama Cara 1 bancuhan tertapi peram simpang 3 hari dalam bekas, kena tutup ketat
Mata kail guna jajan jagong lemau potong dadu

Apa berbeza cara 1
Cara 1 pelet baru campur perisa , perisa belum semua masuk dalam pelet , jadi pakai umpan Macam ini
Kelebihan :cepat menarik ikan datang makan umpan

Kelemahan :Ikan kejar bau perisa saja tak makan umpan
(Seperti perisa minyak itu yang telah cair di dalam air)
Pelet dalam mesih ada udara pelet banyak timbul atas air jadi ikan kadang tak boleh focus makan pelet di dasar.

Apa berbeza cara 2
Cara 2 umpan macam ini menarik ikan lambat tapi bau wangi dan masam ikan besar suka
Kelebihan : perisa miyak itu sudah semua masuk dalam pelet ,lagi pelet Kalau sudah simpang 3hari lama ,bila u pakai pelet jarang timbul atas air ,ikan boleh focus makan umpan di dasar (pelet dalam Sudah kurang udara)

Kelemahan : menarik Ikan lambat dan bukan semua Kolam punya Ikan suka makan pelet masam

Pelet 920 (2mm)sesual pakai untuk buat umpan peram sebab pelet ini tahan lambat reput
Jenis lain macam 6363 atau lain peram 1 atau 2 malam boleh Kalau lama sangat dia dah reput tak sesual di guna.
Target Fish:Ikan Mekong #Patin #pacu #rohu

我这里有两种方法来参鱼料粒
第一种:900毫升的水烧水+一只草莓油+2公斤鱼粒920 2mm 混合均匀1小时后便可以使用

优点:快速吸引鱼来吃鱼饵

缺点:鱼料里面还有空气会大量浮起不能集中精神在水底吃鱼饵,还有因为那个味道还没有全部进那个鱼料里面在水中会快速散开鱼会追那水中的味道而不吃饵

第二种方法和第一种一样,只是必须收在容器里面发酵三天然后才使用

优点:味道已经全部融入到鱼料里面发酵超过三天以上的鱼料粒很少会浮到水面上所以鱼可以集中在水底吃饵中钩率更高(通常大鱼喜欢发酵的鱼饵)酸味带香的鱼饵.

缺点:吸引鱼比较慢而且发酵了的鱼饵会带酸不是所有的鱼都喜欢吃酸的可能因此导致鱼完全不吃的风险

比较适合用来发酵的鱼粒920因为它不会这么快烂了可以发酵三天到七天都可以使用

其他的种类鱼粒6363和其他鱼粒的发酵一两天可以的但如果太多天的话还会烂掉
对象鱼:八丁鱼/湄公河鲶鱼/红肚昌鱼/而其他种类的淡水鱼类

No comments:

Post a Comment